- http://www.turunraitiotie.info:80/kysymykset.html
Havainnekuva modernista raitiovaunusta Yleissuunnitelman eteneminen

Usein kysytyt kysymykset

Sivulle täydennetään suunnittelun edetessä mm. yleisötilaisuuksissa usein kysyttyjä kysymyksiä.


K: Mikä on raitiotien ja pikaraitiotien ero? Mikä on kaupunkiraitiotie? Entä modernin ja perinteisen raitiotien ero?

V: Uudet raitiotiet suunnitellaan tavallisesti hyvin erilaisilla periaatteilla kuin perinteiset raitiotiet. Esimerkiksi Turun vanha raitiotie oli ns. perinteinen raitiotie ja myös Helsingin raitiotie voidaan nähdä perinteisenä raitiotienä. Modernit raitiotiet pyritään tyypillisesti toteuttamaan kaksiraiteisena, pääosin katutasossa omalla kaistallaan perinteistä raitiotietä loivemmalla geometrialla kulkevana ratkaisuna, jolla on voimakkaat liikennevaloetuudet. Modernin raitiotien pysäkkiväli on pidempi kuin busseilla, mutta lyhyempi kuin metrolla. Modernit raitiovaunut ovat matalalattiaisia ja matkustajakapasiteetiltaan selvästi nykyisiä linja-autoja suurempia. Edellä mainittujen hyvien suunnitteluratkaisujen avulla raitiotiestä pyritään tekemään täsmällisesti kulkeva autolle kilpailukykyinen kulkutapa.

K: Miksi raitiotietä suunnitellaan Turussa juuri näihin kohteisiin?

V: Raitiotien yleissuunnitelmaa laaditaan Turun kaupunkiseudun rakennemallin 2035 mukaisesti Kauppatorilta Runosmäkeen, Varissuolle, Hirvensaloon ja Linnakaupungin kautta satamaan. Lisäksi yleissuunnitelmaan sisältyy Skanssin linjauksen suunnittelu. Skanssi on lisätty raitiotiekohteeksi huomattavasti aiemmasta tehostuneiden maankäyttösuunnitelmien vuoksi.

K: Milloin raitiotie rakennetaan Turkuun?

V: Yleissuunnitelman valmistuttua otetaan kantaa hankkeen toteuttamiseen ja aikatauluun. Hanke voidaan jättää myös toteuttamatta, mikäli tulokset eivät tue raitiotien rakentamista.

.

Turku
WSP Finland OyRamboll Oy